Een val van de fiets zette hem enkele jaren terug letterlijk en figuurlijk stil. “Altijd sportief en actief, maar toen moest ik maandenlang revalideren. Ik geloof dat God zelf mij heeft stilgezet, want toen besefte ik pas dat ik altijd op de vlucht was geweest. Maar vluchten kon nu niet meer.”

Vluchten hoeft niet meer

“Daar zat ik dan, met een gecompliceerde breuk in mijn voet. Ik kon nu niet meer hardlopen, fietsen en mountainbiken, waar ik altijd zó moe van werd, dat ik niet hoefde na te denken en ’s nachts vermoeid in slaap viel. Nu lag ik wakker en werd gek van mijn gedachten.”

Perfectionist
“Mijn probleem is dat ik altijd een enorme perfectionist ben geweest; niets mocht fout gaan. Dat kreeg ik als kind al mee: het was nooit goed genoeg. En eindelijk werd ik nu geconfronteerd met mijn angstige gedachten. Na maanden gepieker kwam de ommekeer. Want in mijn wanhoop vluchtte ik naar God. Natuurlijk heb ik mijn hele leven tot God gebeden, maar dit ging veel dieper. Ik moest leren zien hoe God mij zag: ik heb de goedkeuring van mezelf en anderen niet nodig, want ik ben goedgekeurd door Christus. En God geniet van mij, ook al maak ik fouten. Het draait namelijk allemaal niet om mijn karakter, maar om Gods karakter. De blijdschap die ik nu ervaar, gun ik iedereen. Wat ik ook meegemaakt heb in mijn leven, God heeft mij – ook al heb ik dat wel gedacht – nooit laten vallen; dat heb ik zelf gedaan. Maar van die val heeft God iets moois gemaakt.”

Overlijden
Dat Gert veel heeft meegemaakt is een feit. Zijn vrouw stierf aan kanker en Gert bleef met zes kinderen achter. “Ik heb Gods aanwezigheid zeker ervaren in die tijd, maar ik begreep niet waarom hij haar niet had genezen. Hoe kon ik zonder haar? Ik ben gedurende haar ziekte en overlijden een jaar thuisgebleven om voor het gezin te zorgen. Toen ik weer terugkeerde naar mijn functie – een zware commerciële baan – was ik het ontgroeid. Ik verlangde naar zinvol werk. Nadien ontmoette ik Irene, mijn huidige vrouw. Zij stond ook anders in het leven.” Dankzij zijn broer, die hem wees op de vacature, is Gert in 2006 bij Agapè terechtgekomen. “Ik moest de hele administratie op orde zien te krijgen. Dat duurde wel een jaar. Sindsdien hebben we overal inzicht in.”

Opgevlamd
Gert vindt het ‘supergaaf’ dat via Agapè op allerlei manieren het evangelie wordt gebracht, “en dat ik daar met mijn talenten een bijdrage aan mag leveren”. Hij vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat ze God nodig hebben. “Achteraf zie ik dat God er ook voor mij altijd is geweest. Daar praat ik graag over, ook bijvoorbeeld met mijn fietsvrienden. Het geloof in God is weer helemaal in mij opgevlamd.”

Wie is Gert de Fauw?
Gert de Fauw (1961) is getrouwd met Irene, heeft zes kinderen en twee kleinkinderen. Gert werkt als hoofd administratie bij Agapè. Hij is een gepassioneerd wielrenner, daarnaast houdt hij van lezen en is hij actief in zijn kerkelijke gemeente.