Evangeliseren is soms gecompliceerd. Zelfs soms voor de meest doorgewinterde evangelist. Die moeite komt dan niet omdat we geen woorden hebben. Nee, het komt door ons oordeel over de ander. Onze mening die gebaseerd is op dat wat we zelf denken. En hoe kun je dan nog contact maken met een ander? “Hij woont in de wijk waar ik woon. In dat deel van de wijk waar de jaren ’20-woningen staan. Deels zijn deze huizen opgeknapt, deels nog in oorspronkelijke staat. Het voelt als teruggaan in de tijd.” Zo begint Ruud van Delft, een man met een groot hart voor het evangelie en voor het verhaal van andere mensen. Ruud getuigt al jaren van het Goede Nieuws; via Agapè waar hij werkt, op de campus waar hij veel studenten heeft gesproken én in de wijk. De wijk waar hij zelf woont.

Zijn leven is ‘naar de klote’

Ruud beschrijft verhalend: “Wim woont in een flat die op ‘omvallen’ staat. Zo beschrijft de woningbouwvereniging het. Voor de meeste bewoners van de flat geldt dat rondkomen vrijwel onmogelijk is. Wim heeft het redelijk op orde, maar krijgt wel begeleiding. Hij is op zijn 18de gaan experimenteren met drugs en meteen in een psychose geraakt. Nu is hij 68, en zit nog steeds in diezelfde situatie. Hij liet mij recent weten dat zijn leven ‘naar de klote’ is: hij was net klaar met het atheneum, startte met de universiteit en toen kwam de LSD (red: drugs) om de hoek kijken.

Typetje

Wim een bekende verschijning in de wijk. Met zijn trage gang, slechte kleding en ongewassen uiterlijk herken je hem snel. Ik geef toe, ik heb het niet op zulke typetjes. Veel te vies en onaanzienlijk. Als we praten komt het neer op geld wat hij nodig heeft. Ik heb in de laatste jaren veel mensen geïnterviewd en nam de stoute schoenen om hem ook eens te bevragen over zingeving, geloof en hoop.

Wim houdt een spiegel voor

Wim vertelde mij zijn complete verhaal. Ik kan het – vanwege privacy redenen – niet doorvertellen, maar ik krijg een enorme spiegel voor. Wim is niet het probleem. Dat ben ikzelf. Mijn vooroordeel is de blokkade waar hij mee te dealen heeft. En het evangelie delen? Ach, laat ik maar beginnen met een knuffel”.

Ruud van Delft werkt bij Agapè en is trainer bij de evangelisatietraining ZaaiGoed. Ruud maakt zich maar voor één zaak hard: evangelisatie. En hij heeft op het hart dat iedere christen in Nederland leert om het geloofsgesprek te voeren. Wil je deze training volgen en meer ervaringsverhalen van Ruud horen? Meld je dan aan voor de training in Leiden, via agape.nl/zaaigoed.