Riëtte Krijgsheld ging in de zomer mee als leider van Sportkampen: “Ik heb deze zomer geleerd dat God zijn plannen door laat gaan, ook al hebben we het zelf even niet in de hand. Hij heeft onze hulp helemaal niet nodig om Zijn doelen te bereiken, maar wát is het ontzettend gaaf dat Hij ons wil inzetten en gebruiken!”

Voordat Riëtte meeging als leider op Sportkampen voorzag ze allerlei problemen. Eigenlijk had ze geen zin in het kamp: “Ik zag niet voor me hoe we de jongeren zo’n gaaf kamp zouden kunnen geven, zoals ik zelf ervaren had toen ik 15 was. En toen ik de zandvlakte en tenten zag, waar we een week lang zouden bivakkeren, zonk de moed me in mijn schoenen. Het enige lichtpuntje was dat het in ieder geval niet regende.”

Het kringgebed gíng maar door…
Ondanks dit ging God gewoon aan de slag. “Ik denk terug aan het engelengeduld en de creativiteit van de andere sportkampleiders. Soms moesten we in de middag nog het avondprogramma aanpassen. Dat was ik niet gewend. Het kwam op mij ongeorganiseerd over. Ik heb geleerd dat God het áltijd in Zijn hand houdt. Op donderdagavond bijvoorbeeld hield sportkampleider Ricardo een praatje. Hij deelde iets, waardoor de harten van de jongeren écht geraakt werden. Met als gevolg dat we op vrijdag een kringgebed mochten houden met 35 tieners dat maar niet ophield, omdat de jongeren het zó gaaf vonden om tot God te bidden.

Vergeving, herstel en vernieuwing
God heeft ons tijdens Sportkamp zoveel gegeven. Hij gaf aan jongeren vergeving, herstel en vernieuwing. Jongeren mochten hun zonden bij Hem brengen, waarheid horen in plaats van leugens en als stralende, vernieuwde kinderen van de Vader weer naar huis gaan. Ik vond het bijzonder om mee te maken hoe open de jongeren naar elkaar waren, dat ze nooit ruzie hebben gehad en elkaar bleven bemoedigen. De impact die Sportkamp had in de levens van jongeren was groot. Ze gingen veranderd weer naar huis.”

Ik leerde dat Gods plan gewoon doorgaat
Het raakte me dat wij als leiders daar niet voor nodig waren, dat God het makkelijk zonder ons kan. Het raakt me nog meer als ik bedenk dat Hij ons wíl inzetten. Want daardoor had sportkamp niet alleen impact op de jongeren, maar ook op mij. Ik mocht leren dat leven in volledige afhankelijkheid, luisteren naar Zijn stem, fantastisch is. Ik mocht leren loslaten en erop vertrouwen dat God Zijn plan door laat gaan, hoe gedemotiveerd ik me ook voelde.”

Komende weken zijn er weer Sportkampen. Bid jij mee voor de jongeren en leiding?