StudentLife is een onderdeel van Agapè. Studenten worden gecoacht door ervaren Agapè-medewerkers en gaan minimaal één keer per week de campus op om in gesprek te gaan over geloof en zingeving. Ruud van Delft is een ervaren collega die met de voeten in de klei staat en anderen leert om ook geloofwaardig te getuigen in eigen omgeving (training ZaaiGoed). Hij vertelt:

“Laat ik hem Dennis noemen. Hij is derdejaars student filosofie in Leiden. Mijn collega en ik lopen op hem af met een vragenlijst met elf vragen in de hand. Dennis staat als toekomstig filosoof wel open voor een gesprek over zingeving. We gaan van start: “Wat studeer je? Wat wil je bereiken in je leven? En: Hoe wil je terug kijken? Of herinnerd worden?” Tot zover zijn het vrij algemene vragen. Niet te ingewikkeld voor een student die over het leven nadenkt.

Dennis spreekt zijn ongeloof uit

Het omslagpunt komt bij vraag zes. Ik stel hem de vraag: “Wat ga jij doen ná dit leven?” Dennis denkt even na en geeft daarna ongevraagd zijn mening over een religieuze bevolkingsgroep:

“Weet u dat er mensen zijn die geloven in een God, die een vrouw op aarde bezwangerd en dat daaruit dan een Jezus geboren wordt. Hij doet in zijn leven bijzondere dingen, sterft, staat op en gaat naar de hemel met de mededeling dat Hij weer terugkomt.” Zijn zin is nog niet afgelopen of hij schiet in de lach en vraagt mij of ik mensen ken die zo denken.

Ruud is te verbouwereerd om ad rem te antwoorden en er valt een stilte. Zonder een verdere reactie af te wachten, vervolgt Dennis met het uitspreken van zijn verbijstering. Ruud begint te denken dat het verder wel een moeizaam gesprek wordt, maar trekt toch de stoute schoenen aan en gaat door:

“Dennis, hoe denk je over God?”. Zijn antwoord is zonder overdenking en resoluut. “Daar geloof ik niet in!” Ik poog opnieuw: “Dat begrijp ik, maar dat is ook de vraag niet. Ik bedoel: hoe denk je erover?” Eigenlijk lijkt het mij op dat moment een overbodige vraag, maar ik doe mijn best om het gesprek open op gang te houden.

“Stel dat God verderop in een kantoor zit, je krijgt de kans om er naarbinnen te gaan. Wat doe je?”

Dennis geeft aan dat hij God een heel raar concept vindt, wat mensen in de ban van een leugen houdt. Volgens hem is het allemaal verzonnen om het volk te onderdrukken en er zelf beter van te worden. De vragen erna gaan over Jezus, christenen en de kerk. Het gesprek verliep traag en niet interessant. Ik was geneigd om de laatste vraag niet meer te stellen, maar deed het toch: “Stel dat God bestaat, zou je Hem dan willen spreken?” Het antwoord was nee omdat God niet bestaat. Ik probeerde het nog een keer: “Oké, laten we er een hypothese van maken. We doen alsof om dit gesprek goed af te ronden. Stel, God zit hier in een kantoor aan het eind van de gang en de deur staat op een kier. Je krijgt de kans om naar binnen te gaan. Wat doe je?”

Volgende week kun je het vervolg lezen van dit verhaal. Wil jij ook leren hoe je omgaat met moeilijke vragen of hoe je eenvoudig van het Goede Nieuws getuigt in je eigen omgeving? Je hoeft er echt niet altijd de campus voor op, of op een zeepkist te staan. Kijk eens op agape.nl/zaaigoed