Nog maar net terug in Nederland vertelt Wytze met een brede glimlach over zijn outreach naar Libanon vanuit Athletes in Action. Hij mocht daar het lokale AIA team trainen vanuit zijn ervaringen in Nederland. Zo kan ook in Libanon sportministry worden uitgebreid.

 

Gods plan
Het plan was om deze zomer een reguliere outreach naar Libanon te doen. Blijkbaar had God een ander idee, want dat ging niet door. Er waren geen deelnemers en de outreach kwam daardoor niet van de grond. Uiteindelijk werd het plan gewijzigd en ging Wytze naar Libanon om trainingen te geven. Wytze: “De trainingen waren bedoeld om het AIA-team daar toe te rusten, maar er kwam ook een heel aantal kerkleiders op af. Vlak voordat wij daar kwamen, waren bij de bestaande communities veel jongeren tot geloof gekomen. De kerkleiders in de omgeving zagen dat gebeuren. Vervolgens kwamen wij een paar weken later om hen te vertellen hoe ze een community kunnen opbouwen. Dat was precies het verlangen van de kerkleiders! Het is een land met een moslimgeschiedenis, maar de laatste tijd lijkt het of God de kerken aan het activeren is. Er lijkt in Libanon een beweging gaande van mensen die opstaan en naar buiten willen om Jezus’ liefde te delen. Dat was voorheen veel minder.”

Door alle gebrokenheid heen
De reis maakte veel indruk op Wytze: “Het is een gebroken land. De littekens zijn nog duidelijk zichtbaar: kogelgaten in huizen, veel gebroken gezinnen… Je ziet de nood, dat Jezus zo ontzettend hard nodig is. Tegelijkertijd zie je een grote groep die opstaat om Jezus bekend te maken. God is echt aan het werk in het team daar. Ze zijn nog jong, maar hebben een enorme passie om in hun eigen land de liefde van Jezus te delen.” Een bijzondere ontwikkeling, gezien de situatie in Libanon. Het land is jaren geteisterd door oorlog, en nu het in rustiger vaarwater is gekomen, wordt het land overspoeld door vluchtelingen. Het is er relatief vrij, maar er is nauwelijks eenheid. Wytze: “Alle culturen en religies leven door elkaar heen en de overheid is eigenlijk een zooitje.” Voor God is dit blijkbaar geen probleem. “Behalve Libanezen waren er ook mensen van het team uit Jordanië gekomen om de trainingen te volgen. Daar is evangeliseren verboden. Maar we hadden super krachtige gebedsmomenten samen. Het lijkt wel alsof God via Libanon de gesloten landen naar het oosten toe wil gaan bereiken.”

En nu?
Deze outreach was anders dan het oorspronkelijke plan. Toch heeft deze trainingsoutreach veel gebracht. “Ik heb geleerd om meer in afhankelijkheid van God te leven. Zijn plannen gaan door. Daarnaast zijn de contacten dusdanig versterkt, dat er volgend jaar zomer sowieso een outreach komt om hen verder op te bouwen!”

Volg Athletes in Action op Facebook voor meer verhalen, outreaches, updates en evenementen. Hoe deel jij Jezus’ Liefde?