open deur

In het appartement in Nijmegen staat de deur al open. De geur van eten en zachte worship muziek vullen de gang en er hangt een gemoedelijke sfeer. Joël is studentenleider bij StudentLife en heeft Valeria geholpen om haar weg naar God te vinden. Ook Valeria mag inmiddels het team van StudentLife in Nijmegen versterken. Samen gaan ze de campus op om studenten over God en Jezus te vertellen, zoals Joël dat ook ooit bij Valeria deed.

Twee werelden komen samen

Joël is 26 jaar, opgegroeid in een christelijk gezin en derdejaars student social work bij de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Rond zijn achttiende begon het geloof meer interesse bij hem te wekken en kreeg hij vragen. Daarom besloot hij bij Studentenvereniging Navigators verder uit te zoeken wat het geloof inhoudt. In zijn studentenhuis kwam hij vervolgens Valeria tegen, met wie hij langzaamaan bevriend raakte.

Valeria is 20 jaar en geboren in Roemenië. Ze verhuisde vaak -onder andere naar Rusland en terug- waardoor haar jeugd erg onstabiel was. Ze komt niet uit een christelijk gezin en had nauwelijks banden met het geloof toen ze op haar negentiende naar Nijmegen kwam om international business communication te studeren.

Op een dag voelde Valeria zich eenzaam omdat ze de enige van de huisgenoten was die geen Nederlands sprak. Joël merkte dit op en stuurde haar een appje, waarin hij vroeg of alles oké was. Ze besloten op het grasveld voor het huis friet te eten en erover te praten. Joël toonde medeleven en zag dit als een mooie kans om haar te vertellen over hoe God hem in dit soort situaties helpt.

Het gesprek liep uit op een discussie en onbegrip, net als de gesprekken die hierop volgden. Valeria legt uit dat de manier waarop Joël God beschreef als een liefdevolle God die voor je zorgt niet de manier is waarop zij Hem zag. Ze kreeg zelfs het gevoel dat Joël alleen maar naar haar luisterde omdat hij over God wilde vertellen, maar niet oprecht geïnteresseerd was. Toen ze Joël vertelde dat ze dit kwetsend vond, besloot hij zijn aanpak te veranderen:“Ik begon vragen te stellen en probeerde haar mijn geloof te laten zien door mijn acties”. Op deze manier lukte het Joël om Valeria te inspireren. “Toen Joël mij liet zien hoe hij met God leeft in het dagelijks leven en wat God voor hem doet, zag ik iets dat ik ook graag wilde. Ik dacht: ‘Misschien kan ik ook iets hebben zoals dit’.”

StudentLife

Valeria besloot om het geloof een tweede kans te geven. Het zaadje dat Joël bij Valeria had geplant, kwam uiteindelijk tot bloei dankzij een vriendin van Valeria: “Een vriendin zei tegen me dat God van mij houdt”. Met tranen in haar ogen vertelt ze dat dit nog steeds impact op haar heeft. Ze besloot een relatie met God op te bouwen, onder andere door samen met Joël Bijbelstudies te doen. Inmiddels gelooft ze 100% in God. “De grootste verandering is dat ik meer meelevend ben geworden en ik houd van iedereen”. Ook Joël merkte de verandering, “ze begon te getuigen tegen onze huisgenoten over wat God deed”.

Joël is in 2020 in contact gekomen met StudentLife via een vriend. Na een evenement besloot hij een lokale beweging in Nijmegen op te zetten. Nu gaat hij de campus op om mensen te vertellen over God en Jezus. Hier leert hij zelf ook van. “Door actief de campus op te gaan en met anderen te praten heb ik meer geleerd over God”. Valeria helpt ook mee. “StudentLife is voor mij een plek waar ik hand in hand mag werken met God. Het voelt alsof ik feedback van God zelf krijg door de studies die we doen voordat we de campus opgaan … Ik wil die mensen laten ervaren wat ik mocht ervaren want het is een prachtige gebeurtenis en dat gun ik iedereen”.

Ook hebben ze tips voor andere studenten, namelijk om oprecht te luisteren, te laten zien wie God voor jou is en te vertrouwen op de Heilige Geest.

Studeer jij of heb je hart voor studenten? Ga dan naar www.studentlife.nl of volg StudentLife op Instagram.