Tijdens het jubileumjaar blikken we terug. Eerder kon je al lezen hoe Jan en Nellie Kits het Instituut voor Evangelisatie startten in Nederland. Niet veel daarna kwam Tiny Veltman in dienst bij Agapè. Bijna iedereen die Agapè kent, heeft wel eens van Henk en Tiny gehoord. Ze zijn al (meer dan) 40 jaar in dienst bij Agapè. Hiervan hebben ze 20 jaar in Suriname gewoond. Henk solliciteerde bij het Instituut voor Evangelisatie en kwam bij Tiny van personeelszaken op gesprek. Hij werd aangenomen en tijdens een medewerkersconferentie sprong er een vonk over. Henk: “Ik zeg weleens gekscherend dat het slim van me was om de vrijgezelle vrouw uit te kiezen met de grootste financiële support.”  Het stel kreeg verkering en Henk vroeg Tiny of ze mee wilde gaan naar een ontwikkelingsland.” Tiny: “Dat was niet zo romantisch.” Twee jaar later vertrok het echtpaar Veltman naar Suriname, weer ze gedurende 20 jaar een brede ervaring hebben opgebouwd onder meer in het dienen van plaatselijke kerken en studentenwerk.

Getrouwd met je collega

“We begonnen als jong echtpaar en moesten alles zelf uitzoeken”, aldus Henk, die dit jaar 40 jaar in dienst is. “We waren sterk op elkaar aangewezen en dat heeft onze relatie versterkt. Een nadeel van getrouwd zijn met je collega, is dat het werk soms teveel doorwerkt in je relatie. “

Enorm gegroeid

Tiny is 47 jaar in dienst bij Agapè en ervaart dat beiden enorm gegroeid zijn, in persoonlijk geestelijk leven en in vaardigheden. Tiny: “We hebben mogelijkheden gekregen die we in een ‘gewone’ baan nooit zouden hebben gekregen en hebben gezien hoe God ons heeft gebruikt in het studentenwerk in Suriname en Nederland, in leiding geven en in het werken met Together groepen voor echtparen. We hebben ook op Europees niveau onze ervaring in kunnen zetten, in de begeleiding van teams van StudentLife en Familylife.”

Als senior staff durft het echtpaar wel te stellen dat Agapè uniek is in Nederland. “Agapè heeft op een praktische manier mensen geholpen om het evangelie door te geven”, vertelt Henk. “In de loop der jaren is de methode veranderd: we zijn begonnen met deur-aan-deur werk en grote acties en nu werken we veel met relaties en teams zoals Athletes in Action en StudentLife die zich richten op een specifieke doelgroep. Tegelijkertijd is Agapè op zoek naar de juiste aanpak om kerken te dienen met haar expertise.”

Wens voor Nederland

Welke wens hebben de Veltmans voor de christenen in Nederland? Tiny: “Laat je denken vernieuwen door de principes van Gods Woord en niet door de tijdgeest, wees daar alert op.”