Missie Maatjes

We kennen allemaal wel mensen in onze persoonlijke omgeving van wie wij veel houden, maar die God nog niet kennen. Het liefst zouden we ze direct naar God brengen, maar wat als we ze juist afschrikken? Het geloof bij ze opdringen? Of dat onze relaties gevaar lopen? Wij spraken met Stephan Hobrink en Agnes van den Broek, die veel weten over het ter sprake brengen van je geloof bij mensen in je eigen omgeving.

Getuig laagdrempelig van je geloof

Stephan werkt bij Stichting Echo, een organisatie gericht op het vertellen over Gods Koninkrijk aan collega’s, familie en vrienden. Samen met Stichting Echo haalde hij de cursus ‘ZaaiGoed’ van Agapè  naar Harderwijk. Hij beschrijft de cursus als volgt: “Op basis van de Bijbel, gebed en een evangelisatiestijlentest ga je aan de slag om het reddende nieuws van Jezus Christus in jouw omgeving te zaaien”.

Agnes is trainer bij de cursus ‘ZaaiGoed’ en is betrokken geweest bij de ontwikkeling. “Het doel van de trainingen is om op een laagdrempelige manier die bij jou past te getuigen van je geloof”. En vooral de persoonlijke aandacht staat volgens haar centraal in de cursus: “De meeste mensen zijn helemaal geen evangelist. God wil en kan jou gebruiken zoals je bent om van Hem te getuigen”. Ze vertelt dat er de eerste cursusavond direct aandacht is voor de blokkades, aangezien veel deelnemers het lastig of spannend vinden om over hun geloof te praten. “Het gaat erom dat jij je overgeeft aan de Geest van God en dan komen er vanzelf mogelijkheden”, aldus Agnes.

Ook Stephan herkent de blokkades: “Op straat evangeliseren is ook lastig, maar daar ben je nog redelijk anoniem. Mensen, die je kent zie je de volgende dag weer dus ik geloof dat mensen dat best wel moeilijk vinden”. Toch denkt hij dat we op deze manier een essentiële rol kunnen spelen in het uitbreiden van Gods Koninkrijk. “Ik denk dat met deze cursus mensen worden gestimuleerd om daarmee aan de slag te gaan en ik geloof dat het mensen echt kan helpen.” Agnes ziet deze essentiële rol ook: “Het is al langere tijd zo dat christenen weten hoe ze het evangelie niet moeten verspreiden, namelijk de voet tussen de deur en door het strot douwen, maar we weten niet meer hoe het nou eigenlijk wel moet”.

De inhoud van ZaaiGoed

De cursus bestaat afwisselend uit trainingsavonden en bijeenkomsten in een kleinere groepje. “Dat zijn je MissieMaatjes”, vertelt Agnes. Ze legt uit dat je met MissieMaatjes praat over de stof die je hebt behandeld en over dingen die je hebt meegemaakt. Daarnaast bid je ook samen met je MissieMaatjes. Veel deelnemers moeten eerst even wennen aan MissieMaatjes, “maar” zegt Agnes, “naarmate de training vordert gaan ze het heel erg waarderen”. Stephan is het hier mee eens. Hij vindt zelf ook ‘Five in Focus’ een mooi onderdeel van de cursus. “Five in focus is een kaartje waar de cursisten vijf namen van mensen uit hun omgeving op kunnen schrijven, waar ze die periode voor gaan bidden”.

Gebed speelt ook een rol in de trainingen. “Ik geloof dat als je consequent voor mensen bidt dat de Geest van God hier ook iets mee gaat doen”, vertelt Agnes. “Het is geen cursus die je eens in de twee weken een avondje doet, het is echt iets waar je de tijd voor moet nemen, ook in je proces met God”. Agnes ziet ook dat er ruimte is gekomen voor het openstaan voor het bovennatuurlijke, “in mijn geval is dat God, de Heilige Geest en Jezus. Natuurlijk, Hij is de enige weg, maar dat gaan ze zelf ontdekken als ze hun leven aan Hem overgeven”.

Verlang je ernaar om op een eenvoudige manier te getuigen in je eigen omgeving, maar weet je niet goed hoe? Dan is de ZaaiGoed training wat voor jou! Kijk op agape.nl/zaaigoed voor meer informatie.