Afgelopen zomer hielp Anne (20) voor de zesde keer mee bij een sportweek van Athletes in Action. Zo’n 20 jaar geleden begon in Enschede deze sportweek onder de naam ‘Sonrise’ en sindsdien is het gegroeid tot een bekend fenomeen in de wijk. “Het is best een zware week soms. Maar is het gewoon heel gaaf.” 

Anne vertelt over de invloed die het team heeft op het leven van de kinderen door elk jaar trouw te komen: “Eerst waren er veel ruzies in de wijk en de kinderen gingen niet goed met elkaar om. De sfeer in de wijk is inmiddels erg veranderd. We organiseren activiteiten voor de jeugd en proberen Gods liefde te verspreiden. Iedereen is welkom en we zijn geduldig met ze. De mensen uit de wijk waren in het begin zo verbaasd dat wij dit gratis deden! Inmiddels is Sonrise echt iets van hen. Toen we in coronatijd een paar weken niet konden komen, misten ze ons heel erg. Dat laat wel zien hoe opbouwend en waardevol het voor hen is.” 

Vanuit Gods kracht

Anne gaat verder: “We kunnen dit alleen vanuit Gods kracht doen. De eerste helft van de dag focussen we op onze eigen relatie met God en groeien we als team dichter naar elkaar toe. Hierdoor worden we geestelijk sterker en kunnen we de tweede helft van de dag sterk op het veld staan als er geestelijke strijd is of we moeilijke vragen krijgen om te beantwoorden.” 

“Ik merk dat de Heilige Geest aan het werk is”

Moeilijke vragen waren er genoeg dit jaar. We kregen op de eerste dag al vragen zoals: ‘Hoe kan je naar Jezus toe gaan?’ en ‘Hoe kun je bidden?’. Dat is heel gaaf om mee te maken. Maar er kwam ook iemand die vroeg: ‘Wat is de drie-eenheid? En hoe kan het dat je God en Jezus hebt?’ Dat zijn moeilijke vragen om uit te leggen aan een kind van 9, die totaal geen christelijke achtergrond heeft. Op zo’n moment krijg ik soms inzichten of woorden die niet van mezelf komen maar van God, waardoor ik een heel mooi gesprek kan hebben. Daarin merk ik dat de Heilige Geest echt aan het werk is. 

Ook begonnen dit jaar de kinderen al vanaf de eerste dag te bidden. Meestal is dat pas ergens aan het eind van de week. Natuurlijk bidden wij altijd wel met de kinderen, maar er was nu veel meer vraag naar. Er waren kinderen die heel slecht sliepen. Teamleden hebben toen voor ze gebeden en de volgende dag kwamen ze terug: ‘Je moet nog een keer voor me bidden want ik heb zo goed geslapen’. Het is waardevol als de kinderen iets van God in hun leven zien. Een meisje wat de afgelopen vijf jaar erg afwijzend was zodra het over God ging, was deze week opeens heel open en is deze hele zomervakantie elke zondag mee geweest naar de kerk! Dat is Gods werk.” 

“WE KUNNEN DIT
ALLEEN VANUIT GODS
KRACHT DOEN”

Als je passie hebt om de mensen om je heen te bereiken, dan is het belangrijk om ook doorzettingsvermogen te hebben. Anne legt uit: “Er zijn jaren geweest dat ik soms het gevoel had dat ik het voor niks deed en dat het als ondankbaar werk voelde, omdat ik daar alleen kwam om te sporten en niks kon laten zien van Jezus. Maar het is belangrijk om te weten dat God door de jaren heen werkt. Door vol te houden en er elke keer weer te zijn voor die kinderen groeit er vertrouwen. En jaren later zie je hoeveel impact dat heeft op de gezinnen, de kinderen zelf, maar ook op de wijk. Heb hoge verwachtingen, want God is een grote God, maar wees dan ook bereid om een lange termijn commitment aan te gaan. Soms is het zwaar, maar deze week heb ik echt weer geleerd om maar gewoon op God te vertrouwen. Hij zorgt er wel voor.” Ze voegt er snel aan toe: “Overigens is het ook gewoon ontzettend leuk om te doen hoor!”

Meer informatie over Athletes In Action? Check de website: https://www.athletesinaction.nl/